Fazolovica s domácími nudlemi (4 - 6 porcí)

Zpět na seznam receptů

Přísady - polévka:

120 g bílých suchých fazolí; 1 mrkev; 1 petržel; 1/4 malého celeru; 1 střední cibule; 30 g másla; 30 g hladké mouky; 100 g uzeného špeku; majoránka; česnek; sůl; pepř


Postup přípravy:

Propláchnuté a přes noc namočené fazole dáme v téže vodě vařit. Zeleninu očistíme a jakmile jsou fazole téměř měkké, přidáme k nim na kostičky nakrájenou mrkev, petržel a celer, osolíme a mírně vaříme 15 minut. Mezitím si připravíme zásmažku. Na troše másla opečeme na kostičky nakrájenou slaninu s cibulí, zaprášíme moukou, za stálého míchání zalijeme studenou vodou, osolíme a ještě 15 minut povaříme, přidáme k polévce, společně ještě 5 minut povaříme, dochutíme pepřem, česnekem a majoránkou. Polévka se podává s posekanou zelenou petrželkou a domácími nudlemi.

Přísady - domácí nudle:

100 g polohrubé mouky; 1 vejce; půl skořápky vody; trochu hladké mouky na vyválení těsta; sůl a voda na uvaření nudlí


Postup přípravy:

Na vále uděláme do mouky důlek, přidáme vejce, vodu a důkladně zpracujeme v hladké vláčné těsto, přikryjeme a necháme asi 20 minut odpočinout. Potom těsto na lehce pomoučeném vále vyválíme na průsvitnou placku. Přendáme na čistou utěrku a necháme asi půl hodiny oschnout. Z placky nakrájíme stejně široké pruhy, podle toho, jak chceme mít nudle dlouhé. Poskládáme je na sebe a nakrájíme napříč na tenké vlasové nudličky. Necháme je chvíli na vále proschnout a pak je uvaříme ve vroucí osolené vodě. Trvá to asi 2–3 minuty, dokud nevyplavou na povrch. Pokud je hned nepodáváme, prokápneme je trochou oleje, aby se neslepily a neoschly.