Hovězí závitky s vařeným bramborem a zelenými lusky
Přísady:
100 g anglické slaniny, 2 zelené papriky, 850 g kysaného zelí, 4 hovězí plátky, sůl, pepř, 2 lžíce oleje, 750 g brambor, 2 bobkové listy, špetka cukru, 2 lžíce smetany ke šlehání, 2 lžičky solamylu
Postup přípravy:
Na kostičky nakrájenou slaninku orestujeme na másle. Na jemné proužky nakrájené papriky smícháme s 3/4 opečené slaniny a kysaným zelím. Maso opláchneme, osušíme, osolíme a opepříme. Obložíme je tenkou vrstvou zelné směsi, svineme a spíchneme špejlí. Na rozehřátém oleji závitky ze všech stran zprudka opečeme. Přilijeme asi 1/2 litru vody, přivedem k varu a pod pokličkou zhruba hodinu a půl dusíme. V kastrole zahřejeme zbylou náplň, okořeníme ji bobkovým listem, solí, pepřem a cukrem. Závitky vyjmeme z pánve a udržujeme v teple. Solamyl utřeme ve smetaně dohladka, vmícháme jej do výpeku, krátce povaříme, případně dochutíme solí a pepřem. Hotové závitky upravíme na zelí, omáčku podáváme zvlášť, vařené brambory možno posypat opečenou slaninou, podáváme se zelenými fazolkami.