Feijoada [fežoáda]

Zpět na seznam receptů

Přísady:

400g vepřových panenek nebo kýty; 250 g uzené (ostravská) klobásy, 2 cibule, porek, 6 stroužků česneku, 300 g ovařeného bílého hlavkového zelí 2 červené a 2 zelené papriky. 1 konzerva loupaných rajčat i s nálevem, 200 g orestovaných žampionů (konzervovaných), svazeček čerstvého koriandru (petrželové natě), 1 konzerva barevných fazolí, 1 konzerva bilých fazolí, 2 lžičky mleté sladké papriky, mletý koriandr, mleté čili, 3 vařené mrkve, 1/2 vařeného celere. 2 šálky masového vývaru, sůl, vegeta, olivový olej


Postup přípravy:

Na oleji orestujeme na kostičky nakrajené maso, osolíme, opepříme a opaprikujeme. Dále přidáme jemně nakrájenou cibuli, česnek, porek a chvíli vše podusíme. Zalijeme vývarem a postupně vkládame další ingredience, vše na malé kostičky nakrajené. a to v pořadí: paprikové lusky, hlavkové zelí. petrželka nebo koriandr, celer, mrkev, žampiony, rajčata, a dále oba druhy fazolí a všechno předepsané koření. Ke konci přidáme oloupanou, na malé kousky nakrájenou klobásu. Pokrm podáváme horký ve velké míse. Každý stolovnik si nandává do misek sám. Fežoáda má příjemnou pikantní chuť, jí se polévkovou lžící a přikusuje se tmavý chléb.